Gatunki piwa

Info

Godziny otwarcia:

Poniedziałek nieczynne
Wto. - Sob. 17:00 - 24:00
Niedziela 17:00 - 22:00

W naszym pubie darmowe

oraz programy TV z platform

Start O piwie Gatunki piwa

Gatunki piwa

Piwa Fermentacji Górnej:

 

- Ale [eil] - słowo, ale zawsze odnosiło się do napoju starszego niż piwo; od lat 70 XX wieku coraz częściej dochodzi się do wniosku, nawet poza Wielką Brytanią, że terminem ale określane są tradycyjne gatunki brytyjskie, natomiast nazwa beer (piwo) obejmuje wszystkie napoje z jęczmienia. Tradycyjnie, ale jest prawie bez piany, o bardzo niskiej zawartości alkoholu, może być bursztynowe, jasne lub ciemne o smaku od bardzo gorzkiego do słodkiego. Występuje w odmianach:

 

- pale [peil] - jasno lub ciemnobrązowe o odcieniu miedzi,

 

- mild [maild] - słabe i niskochmielone,

 

- bitter - bursztynowe z mocną nutą goryczy,

 

- scottish ale [skotisz eil] - wysokosłodowe, z akcentem dymu i wędzenia (słód suszony dymem torfowym), ciemniejsze i mniej owocowe od angielskich,

 

- ale belgijskie - barwa od złotej do miedzianej, zawartość ekstraktu i alkoholu łączy tę odmianę z angielskim pale, bardziej aromatyczne i korzenne,

 

- brown [braun] - barwa od bursztynowego do ciemnego brązu, dosyć mocne o niewielkiej goryczce, słodkawe. Niektóre marki mają owocową lub orzechową nutę smakową,

 

- porter - warzone ze słodu jasnego z dodatkiem słodu ciemnego. Ciemne o słodkim posmaku i mocne,

 

- stout [staut] - mocne piwo brytyjskie, uzyskiwane z silnie parzonych słodów z dodatkiem słodu pszenicznego. Ciemne, prawie czarne, o ciężkim słodko-gorzkim smaku. Odmiana irlandzka jest bardziej wytrawna,

 

- pszeniczne białe - pochodzi z Bawarii, warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicy (co najmniej 50%). Bardzo jasna lub ciemna, delikatnie chmielone, mocno musujące. Wyczuwalny aromat bananowo - goździkowy,

 

- alt - półciemne piwo zacierane ze słodu jęczmiennego o mocniejszym chmielowym posmaku i ciemnobursztynowym kolorze. Warzone głównie w okolicach Dusseldorfu,

 

- trappiste [trapist] - wytwarzane z jasnego słodu, niekiedy z dodatkiem karmelowego w sześciu klasztorach zakonu trapistów w Belgii (orval, Chimay, Westvleteren, Westmalle, Achtel, Rochefort) i Holandii (Koningschoeven),

 

- abbaye [ebeie] - mocne piwo belgijskie - często fermentowane wtórnie w butelce, ciemnobursztynowe lub ciemne,

 

= piwo czerwone (red) - rozpowszechnione w Belgii i północnej Flandrii z niekarmelizowanego słodu, lekko chmielonego.

 

Piwa fermentacji dolnej:

 

- pilzner, pils - gorzkie o zdecydowanym, ostrym smaku i jasnej bursztynowej barwie. Warzone wyłącznie ze słodu jęczmiennego,

 

- lager - produkowane tak jak pilzner, zwykle z dodatkiem cukru, czasem pszenicy i kukurydzy. W smaku nieco łagodniejsze od pilznera,

 

- bock [bok] (koźlak) - mocne piwo (najczęściej ponad 6%) pochodzące z Niemiec, warzone sezonowo, o burztynonowej barwie,

 

- porter bałtycki - piwo w stylu stouta, niemające nic wspólnego z angielskim porterem. Warzone w oparciu o słody monachijskie i specjalnie słody palone, głównie w basenie Morza Bałtyckiego. Polskie portery zawierają 22% ekstraktu i powyżej 9% alkoholu,

 

- ice lager [ais lager] - piwa fermentowane i filtrowane w bardzo niskiej temperaturze, z niewielką domieszką chmielu. Jasne i klarowne, o mało sugestywnym smaku można przechowywać w białych butelkach (USA, Meksyk).

 

Piwa fermentacji spontanicznej:

 

- lambic [lambik] - to najbardziej winne z piw produkowanych na świecie. Warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicy, głównie w okolicach Brukseli. Lambic jest gorzki i prawie niegazowany. Dojrzewa w beczkach nawet do dwóch lat. Odmiany lambika to:

 

- gueze [geze] - mieszanina starych i młodych lambików,

 

- kriek [krik] - z macerowanymi wiśniami,

 

- faro - z dodatkiem cukru, o posmaku rumowym.